Kan ik mijn auto gewoon aan elk stopcontact hangen? En nog drie vragen over de elektrische auto

Dit jaar zijn veel meer elektrische auto’s verkocht dan verwacht. Wat kost dat eigenlijk, rijden op stroom?

En waar laad je de wagen op? Vier vragen over de elektrische auto.

Wat kost elektrisch rijden per kilometer?

Dat is afhankelijk van veel variabelen. Voor een zinnige vergelijking zijn twee vergelijkbare modellen nodig, bijvoorbeeld een VW Golf met een benzinemotor tegenover een volledig elektrisch aangedreven Golf. Elektrische auto’s zijn nu nog duurder, vooral vanwege de kostbare accu. Het laadvermogen, dat wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt de prijs en hoe ver de e-auto komt.

Waar een kilowattuur opslag in 2010 nog 1.000 dollar kostte, zal de prijs rond 2025 nog maar een tiende bedragen

Een elektrische Golf is nu ongeveer 20 procent duurder dan een benzinevariant en komt net iets verder dan 200 kilometer. Maar e-auto’s worden snel goedkoper door de spectaculaire prijsdaling van accu’s. Waar een kilowattuur opslag in 2010 nog 1.000 dollar kostte, zal de prijs rond 2025 (mogelijk al eerder) nog maar een tiende bedragen. Brandstofauto’s, met name diesels, worden steeds duurder vanwege de strengere Europese uitstootnormen.

Rond 2023 zullen een elektrische Golf en een benzineversie ongeveer even duur zijn, verwachten economen van ING die de opmars van elektrisch rijden in Europa hebben onderzocht. Volkswagen zelf denkt dat rond 2020 een elektrische Golf net zo duur is om te produceren als de dieselvariant.

Vanaf dat moment, en eigenlijk al eerder, is de elektrische auto in het voordeel. Zo is het onderhoud goedkoper doordat een accu-auto veel minder bewegende delen en onderdelen heeft dan een brandstofvariant. Daarnaast zijn oliewissels overbodig, hoeven er geen V-snaren te worden vervangen en slijten zelfs de remmen minder doordat er deels op de motor wordt geremd, die dan als een dynamo werkt en de accu oplaadt. Wel slijt de accu, maar fabrikanten geven daar nu al vaak zeven jaar of langer garantie op. De waardevermindering van een elektrische auto is nog wel groter.

Dan de brandstofprijs. Een vijfdeurs Golf TSI met 125 pk benzinemotor verbruikt gemiddeld 7 liter benzine per honderd kilometer. Bij een benzineprijs van 1,50 euro per liter is de kilometerprijs van deze auto 10,5 cent. Een elektrische Golf verbruikt gemiddeld 16,5 kWh per honderd kilometer. De prijs van een kilowattuur aan een openbare laadpaal is ongeveer 33 cent. Daarmee kost een elektrische kilometer 5,5 cent; bijna de helft dus. Ook is de bijtelling en de wegenbelasting van een elektrische auto lager – maar of dat zo blijft, is de vraag.

Als ik op bezoek ben bij kennissen, kan ik mijn auto dan gewoon aan hun stopcontact hangen?

Dat kan. Veel elektrische auto’s worden standaard geleverd met een lader die in een gewoon stopcontact past. Het is alleen niet aan te raden hem zo bij te tanken, omdat accu’s vreselijk groot zijn. Veel moderne elektrische auto’s hebben een accu van 30 tot 40 kilowattuur, een Tesla soms zelfs 100 kWh. Dat is net zoveel stroom als een gemiddeld huishouden in drie tot tien dagen verbruikt. Elektrische auto’s zijn dus energievreters. Het opladen van een kleine e-auto met een gewoon stopcontact duurt zomaar 12 uur. Niet alle kennissen stellen het op prijs als je zo lang blijft plakken.

Bij een publieke laadpaal gaat het twee tot acht keer zo snel, deels afhankelijk van de laadapparatuur in de auto. Elektrische rijders kunnen thuis ook een eigen laadpaal laten installeren, die een groter vermogen heeft dan het stopcontact. Dan zijn er ook nog snellaadstations die vooral langs snelwegen staan. Daarmee kan de accu in een half uur tijd tot 80 procent worden gevuld.

Hoe betaal ik de stroom voor de auto?

Publieke laadpalen en een laadkast voor thuis werken doorgaans via een pasje of sleutelhanger. Betaling loopt via een abonnement, de werkgever of de leasemaatschappij. Bij laden via het gewone stopcontact telt de stroommeter in de meterkast flink door. Deze stroom is meestal wel goedkoper dan straatstroom. Afrekenen bij snellaadstations gaat via hetzelfde pasje of een app. Sommige laadpalen vragen een start- en een uurtarief, om te voorkomen dat automobilisten hun auto het hele weekend aan een paal laten hangen.

Kan ik overal laden?

In (middel)grote steden staan al flink wat laadpalen. Eind vorig jaar telden Amsterdam en Rotterdam er elk ongeveer tweeduizend. In buitengebieden moeten automobilisten vaak zoeken. Sommige e-auto’s leiden de bestuurder automatisch naar een vrije laadpaal als de accu onderweg leeg dreigt te raken. Apps laten ook zien waar bijgetankt kan worden.

Bron: Volkskrant