Ook de Belastingdienst kampeert

Wie met zijn zakelijke auto naar Frankrijk trekt om daar de vakantie op een camping door te brengen, moet oppassen

voor een belangstellende tijdelijke buurman. Het zou zomaar een medewerker van de Belastingdienst kunnen zijn. En die werken ook op vakantie, zegt belastingspecialist Rik Dekkers van belastingadvieskantoor Kroese Wevers.

De vakantieperiode is extra fraudegevoelig als het gaat om de auto van de zaak. Bij grensovergangen, pretparken en festivals wordt gecontroleerd op onterecht privegebruik. Maar de Belastingdienst zit ook op de camping, zegt Dekkers.
Ook de Belastingdienst gaat met het gezin naar Frankrijk en zodra zij vermoeden dat hun Nederlandse buren met hun zakelijke auto rijden, door bijvoorbeeld belettering, komt het notitieboekje tevoorschijn. Dan wordt het kenteken opgeschreven. Voor thuis.

Een op drie rijdt te veel

Volgens Dekkers wordt nog vaak aan de fiscus doorgegeven dat de zakelijke auto voor minder dan 500 kilometer per jaar prive wordt gebruikt, terwijl dat in de praktijk niet zo is. Er is al gebleken dat jaarlijks 30% van de zakelijke bestuurders de 500-kilometergrens overschrijdt. Dan is het niet heel gek dat de Belastingdienst ook op de camping even extra om zich heen kijkt.

Pakkans groot

Wie geen bijtelling wil betalen, levert een rittenadministratie in om te laten zien dat er minder dan 500 privekilometers zijn gereden. De belastinginspecteur ziet soms dat er autos zijn gesignaleerd op locaties die niet overeenkomen met de opgegeven ritten, aldus Dekkers. Ook over de grens. Dan concludeert de Belastingdienst dat de werknemer onjuiste informatie heeft verstrekt en meer dan 500 kilometer per jaar heeft gereden.Volgens de adviseur is de pakkans groot en de boete fors. Iemand met een salaris van EU 3.200 per maand en een auto met een nieuwwaarde van EU 30.000, kan rekenen op een boete van ruim EU 4.000.

Bon: Accountancy Vanmorgen