Registratie zakenauto’s faalt – maandag 16 april 2007

Een ruime meerderheid van de bedrijven registreert het gebruik van zakenauto’s niet correct. Dat stelt Fleet Support op basis van eigen

onderzoek. De hoogte van de boetes en naheffingen die de fiscus lijkt te kunnen incasseren, zou kunnen oplopen tot circa 0,5 miljard euro over 2006. Het bedrijfsleven kan dit nog slechts voorkomen door de Wet Walvis strikt na te leven.

Fleet Support heeft een steekproef uitgevoerd onder de top 500 bedrijven, waarin vragen werden gesteld over het fiscaal juist bijtellen van leaseauto’s, huurauto’s en eigen auto’s. Daarnaast werd gevraagd naar de verrekening van eigen bijdragen en andere zaken. De uitkomsten zijn schrikbarend: Een ruime meerderheid van de respondenten geeft aan de bijtelling op een manier te berekenen die fiscaal gezien niet is toegestaan. Bovendien is bij het merendeel van de ondervraagden de registratie van tijdelijk beschikbaar gestelde auto’s slecht tot zéér slecht geregeld.

Fleet Support constateert dat de meeste bedrijven de gevolgen van de Wet Walvis onderschatten. Vaak gaat het in de basis al mis en is er geen fatsoenlijk bestand van berijders en fiscale waardes van auto’s. Laat staan dat er adequaat wordt bijgehouden wie er wanneer in welke auto reed. Ook bij projectmatig werk, waarbij er tijdelijk een auto ter beschikking wordt gesteld aan een medewerker, wordt vaak volledig voorbijgegaan aan de verplichtingen die de Wet Walvis stelt. Zo’n auto dient op de salarisstrook te worden opgenomen, ook al rijdt de medewerker niet privé met de auto. Als de berijder geen bijtelling wenst te betalen dan moet hij dat zelf bij de Belastingdienst aangeven óf de werkgever moet de nodige afspraken met de fiscus maken om boetes te voorkomen.