Met een andere zakenauto op vakantie?

De vakantieperiode komt er weer aan. En omdat je niet snel naar Griekenland gaat rijden in bijvoorbeeld je elektrische auto, kun je beter je (elektrische) leaseauto tijdelijk inwisselen voor een vakantieauto (met bijvoorbeeld voldoende trekgewicht). Maar pas wel op voor een dubbele bijtelling.

Het verschil tussen een bijtellingspercentage van 4% en 22% is behoorlijk. En als je nu voor je werk een elektrische auto leaset (4% bijtelling) en tijdens je vakantie een andere auto nodig hebt (bijvoorbeeld een auto met genoeg trekgewicht, voor de caravan, met 22% bijtelling), dan wil je natuurlijk niet dat er tijdens de vakantie voor beide auto’s bijtelling betaald wordt.

Voor elke auto die je ‘ter beschikking’ staat moet je bijtelling betalen. Dus als je met een andere auto op vakantie gaat, dan moet je oppassen dat je niet voor twee auto’s bijtelling betaalt. Dit kun je voorkomen door goed vast te leggen dat je één auto niet gebruikt. Hiervoor heeft de Belastingdienst een aantal regels opgesteld waardoor je niet twee keer bijtelling hoeft te betalen. Het belangrijkst is dat de “hoofd-zakenauto” niet ter beschikking moet staan. Dat betekent dat:

  • je deze auto moet inleveren bij de werkgever, inclusief de autosleutel en autopapieren
  • het inleveren van de auto schriftelijk vastgelegd is

De werkgever dient de bijtelling voor de TVL (Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig) dan via de loonadministratie te verwerken. De leasemaatschappij waarborgt dat de TVL op marktconforme voorwaarden door de werkgever is gehuurd/geleased, aldus de Belastingdienst.

Bron: VZR