Hoge Raad: bijtelling privégebruik auto geen schending mensenrechten

De naheffing die een thuiszorgorganisatie kreeg van de Belastingdienst voor het privegebruik van autos door

medewerkers, is geen schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een recente uitspraak.

De thuiszorgorganisatie telt 90 medewerkers en een wagenpark van negen autos, die kunnen worden gebruikt om patienten te bezoeken. Werknemers konden gebruik maken van de autos door de sleutel uit een sleutelkastje te nemen. De autos mochten mee naar huis worden genomen. Er kon met tankpassen worden getankt en er werd geen kilometeradministratie bijgehouden. Privegebruik was wel verboden; daarop stond een boete van Eu 250.

De Belastingdienst constateerde in de boeken dat er toch sprake was van privegebruik. Het bedrijf kreeg een naheffingsaanslag loonheffing opgelegd. Terecht, aldus eerder de rechtbank en het gerechtshof.

Ongestoord genot niet aangetast

De thuiszorgorganisatie stapte vervolgens naar de Hoge Raad: de forfaitaire bijtelling voor privegebruik zou in strijd zijn met het EVRM. Daarin is een ongestoord genot van eigendom opgenomen. Volgens de Hoge Raad is belastingheffing wel een inmenging in dat recht, maar dat is onder voorwaarden toegestaan. Zo moet de heffing geen individuele en buitensporige last opleveren. Dat is hier niet aan de orde, aldus het hoogste rechtsorgaan: de aanslag raakt de thuiszorgorganisatie niet harder dan een andere werkgever. Bovendien is het voor de wetgever uit het oogpunt van eenvoud toegestaan om uit te gaan van een forfaitaire bijtelling.

Dat de autos niet individueel ter beschikking zijn gesteld, vindt de Hoge Raad niet aan de orde. De medewerkers konden zelf bepalen wanneer zij een auto wilden gebruiken en controle op privegebruik was er nauwelijks. De naheffing is terecht opgelegd.

Bron: Accountancy Vanmorgen