Beleid bestelauto met bijrijderstoel wijzigt – donderdag 29 oktober 2009

Goed nieuws voor ondernemers die in een bestelauto rijden die over een bijrijderstoel beschikt.

Dergelijke bestelauto’s komen niet automatisch in aanmerking voor een bijtelling wegens privégebruik. De Hoge Raad heeft dit nogmaals bevestigd.

Een ondernemer moet in principe een bijtelling op de winst uit onderneming in aanmerking nemen als hij een auto van de zaak ook privé gebruikt. Dit geldt voor zowel personenauto’s als bestelauto’s. Deze bijtelling blijft achterwege als er sprake is van een bestelauto die vanwege zijn aard of inrichting uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Tot voor kort trok de inspecteur al snel de conclusie dat een bestelauto met een bijrijderstoel niet uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Er kan immers iemand naast de bestuurder zitten, wat duidt op de mogelijkheid van privégebruik. Recente rechtspraak toont aan dat deze conclusie van de inspecteur te kort door de bocht is.

Bestuurderscabine

Een stukadoor reed in 2002 achtereenvolgens in twee grote bestelauto’s. De inspecteur was van mening dat voor deze auto’s een bijtelling moest plaatsvinden, omdat er een bijrijderstoel aanwezig was. Hierdoor waren de bestelauto’s geschikt voor personenvervoer. Bovendien had de ondernemer niet aangetoond dat hij onder de vijfhonderdkilometergrens bleef. Uiteindelijk behaalde de ondernemer voor de Hoge Raad zijn gelijk. De Hoge Raad besliste namelijk dat ook als een bestelauto in de bestuurderscabine beschikt over een bijrijderstoel en in die cabine geen voorzieningen zijn aangebracht die zijn gericht op het vervoer van goederen, er toch sprake kan zijn van een bestelauto in de goederencategorie. Met andere woorden, een bijrijderstoel leidt niet altijd tot een bijtelling! De Hoge Raad had trouwens al eerder dit jaar – op 29 mei 2009 – een vergelijkbare uitspraak gedaan.

Inrichting

Uit deze eerdere uitspraak van de Hoge Raad kan de conclusie worden getrokken dat de inrichting van de bestelauto een belangrijke rol speelt. In alle zaken was er sprake van een bestelauto met een door een scheidingswand van de laadruimte afgescheiden bestuurderscabine. Zo was er in de zaak van 29 mei 2009 sprake van een bestelauto met vaste stellages voor het vervoer van planten en bloemen. In een zaak van Rechtbank Arnhem was de bestelauto afgestemd op het vervoer van vloerbedekking. Ondernemers doen er overigens wel verstandig aan een rittenadministratie bij te houden. Neemt de inspecteur toch een bijtelling in aanmerking voor uw bestelauto, dan kunt u daar in elk geval onder uitkomen door aan te tonen dat u minder dan vijfhonderd kilometer privé heeft gereden. Dat is eenvoudiger dan aan te tonen dat de bestelauto echt alleen voor goederenvervoer geschikt is!

Let op!

Aangezien de systematiek van de bijtelling voor privégebruik in de loonbelasting vrijwel identiek is aan die van de winstbijtelling voor ondernemers, is de uitspraak ook van belang voor werkgevers. Rijdt een werknemer in een bestelauto zoals in de hiervóór genoemde uitspraak, dan hoeft geen bijtelling plaats te vinden.

 Bron: SalarisNet