Afwijking verbruik steeds hoger

Het werkelijke brandstofverbruik van personenauto’s wijkt steeds meer af van het normverbruik dat in de NEDC (New European Driving Cycle)

wordt vastgesteld. Vooral de zakelijke gereden modellen die als zeer zuinig te boek staan en daardoor voor lagere bijtelling in aanmerking komen, blijken in de praktijk veel onzuiniger.

Dat kan worden geconcludeerd uit een TNO-rapport dat gisteren naar de Tweede Kamer is gezonden, ‘ Praktijkverbruik van zakelijke personenauto’s en plug-in voertuigen’. Sinds 2008 doet TNO in opdracht van Travelcard en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek naar het verbruik van auto’s in de in praktijk. Uit analyse van de gegevens van automobilisten met een tankpas die hun kilometerstanden invullen, blijkt dat het verschil tussen praktijkverbruik en de opgegeven typegoedkeuringswaarde steeds groter wordt. Het praktijkverbruik van een grote groep moderne, zakelijk gebruikte personenauto’s blijkt zo’n 30% tot 50% hoger dan de opgegeven waarde. En uit een eerste analyse van ‘plug-in hybrides’ en ‘range-extender’ elektrische voertuigen blijkt dat deze in de praktijk twee tot drie keer zoveel kilometers op benzine rijden als wordt verondersteld in de typekeuringstest.

Werkelijk verbruik
Op de website van www.werkelijkverbruik.nl kan het verschil tussen het opgegeven verbruik en het praktijkverbruik voor heel veel auto’s worden opgezocht. En daar valt ook eenvoudig te constateren dat met name de als zeer zuinig te boek staande auto’s een zeer forse afwijking laten zien ten opzichte van het normverbruik. Niet zelden is het anderhalf keer zo hoog, zoals bij veel hybride modellen of de zeer zuinige diesels die voor 14 procent fiscale bijtelling in aanmerking komen. De afwijking neemt echter sterk af, naarmate het opgegeven verbruik stijgt. Bij de sterkere modellen van Audi, BMW, Mercedes of Porsche is het meestal niet meer dan tien tot 15 procent.

Aanpassing testcyclus
Volgens de RAI Vereniging laten de resultaten van het TNO-onderzoek toch zien dat personenauto’s de laatste jaren toch veel zuiniger geworden. “De forse afwijkingen van de wettelijk verplichte verbruikscijfers die gevonden zijn, zijn goed te verklaren”, aldus de RAI. “De test die gehanteerd wordt is 40 jaar oud en stamt nog uit de tijd dat auto’s geen airconditioning hadden, geen computertechnologie onder de motorkap en dat het gemiddelde verbruik rond de 10 liter per 100 kilometer lag.” De RAI Vereniging is het wel eens met staatssecretaris Mansveld eens dat de internationale testcyclus moet worden aangepast.

Bron: Carros