‘Veetransport per 1 januari met gps-signaal’ – donderdag 13 september 2007

Minister Gerda Verburg van LNV gaat met de vervoerders kijken of er per 1 januari 2008 een gps-signaal kan zitten in alle trucks waarmee vee

 over lange afstanden wordt vervoerd. Verburg zegde dat woensdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer over misstanden met diertransporten.

“Het is kort dag maar de sector heeft er belang bij zo transparant mogelijk te werken”, vond Verburg. De minister was naar de Kamer geroepen nadat onlangs in Duitsland een Nederlandse varkenstransporteur van de weg werd gehaald, omdat er bloed uit de wagen lekte van varkens met bijtwonden.

“Via het plaatsbepalingsignaal (gps) is de route van de trucks te volgen, je kunt zien wanneer de klep opengaat en of de temperatuur goed is voor de dieren. De gegevens moeten worden opgeslagen in een centrale databank”, aldus de PvdA.

De minister stelde verder dat veevervoerders, uiterlijk per 1 januari 2008, met een kwaliteitssysteem moeten komen dat het de ‘knoeiers’ onder hen erg moeilijk maakt. Zodra dit is geregeld, vervalt wat betreft Verburg de woensdag ingevoerde controle op de inhoud van de vrachtwagens. Het CDA vindt echter dat de goede vervoerders hierdoor teveel lijden onder de slechten en gaat, gesteund door PvdA en VVD, een motie indienen om uitzonderingen te benoemen en tot 1 januari te controleren bij verzamelplaatsen.

De door Verburg aangekondigde controles aan de klep van de veewagens en intensievere controles door inspectiediensten, vonden veel partijen een goede eerste stap. Wel vragen CDA, PvdA en VVD zich af of de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wel voldoende capaciteit heeft om alle controles uit te voeren. GroenLinks, Partij voor de Dieren (PvdD), D66 en SP drongen aan op nog meer en betere controles en strengere straffen voor overtreders.

De SP vindt het hoog tijd dat een commissie van wijzen zich gaat bezighouden met een “totale herbezinning op veetransporten”. Het gesleep met slachtdieren moet stoppen, vinden PvdD, SP, GL en Partij voor de Vrijheid. Zij willen dat slachtvee niet langer wordt uitgevoerd, maar dat de dieren hier worden geslacht waarna karkassen en vlees kunnen worden geëxporteerd.

Verburg ziet daar geen heil in maar beloofde wel met haar Europese collega’s te gaan praten over dieren die nu naar bijvoorbeeld Frankrijk worden vervoerd en daar worden geslacht zodat het vlees een Frans label krijgt.

ANP, donderdag 13 september 2007