Kabinet bevordert autodelen

Het kabinet wil het gebruik van de deelauto bevorderen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) tekent donderdag met veertig partijen een Green Deal om dit te bevorderen, zo bevestigt een woordvoerder een bericht in De Telegraaf.

Het gaat om gemeenten, provincies, leasebedrijven, deelauto-aanbieders, Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Green Deal heeft als doel dat er in 2021 100.000 deelauto’s bijkomen en 700.000 gebruikers van deelauto’s. Op dit moment zijn er zo’n 41.000 deelauto’s.

Volgens Van Veldhoven staan auto’s gemiddeld 23 van de 24 uur stil. Door een auto te delen staat die minder lang geparkeerd. Dat scheelt volgens haar ruimte en de kosten van een parkeervergunning. Bovendien blijkt dat autodelers hun auto bewuster gebruiken, en daarom een stuk minder CO2 uitstoten.

Volgens het departement van Van Veldhoven groeit de komende tien jaar alleen al in de Randstad de bevolking met 500.000 mensen. Maatregelen zijn dus onontkoombaar.

Bron: autoweek