Intrekken verklaring geen privégebruik auto – dinsdag 29 april 2008

Het is een misverstand om te denken dat pas na het intrekken van de Verklaring geen privégebruik auto rekening moet worden gehouden met de bijtelling.

 De fiscus laat de bijtelling met terugwerkende kracht tot 1 januari van het betreffende jaar ingaan.
Werknemers die door de werkgever een auto ter beschikking gesteld hebben gekregen, maar deze niet gebruiken voor privéverkeer, kunnen bij de Belastingdienst de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen. Op basis van deze verklaring hoeft de werkgever geen bijtelling te verlonen.

Terugwerkende kracht

In de praktijk is niet altijd duidelijk wat de gang van zaken is als de werknemer gedurende het jaar de verklaring laat intrekken, omdat hij meer privé is gaan rijden dan is toegestaan . Een regelmatig heersende gedachte is dat pas na het intrekken van de verklaring rekening moet worden gehouden met de bijtelling. Dat is onjuist; de bijtelling heeft dan terugwerkende kracht tot 1 januari van het betreffende jaar

Verlonen van bijtelling

De werknemer krijgt in dat kader door de Belastingdienst een naheffingsaanslag opgelegd over de voorliggende maanden in het kalenderjaar (eventueel verhoogd met boete, inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en heffingsrente). De werkgever verloont de bijtelling met ingang van de periode waarvoor de Belastingdienst aangeeft dat de verklaring niet meer geldig is.

Bron: BDO/Redactie Plein+