‘EU verkiest wifi in auto’s boven 5G: voordeel voor Renault en VW’

Connected cars die werken met een wifi-protocol krijgen de voorkeur, als het aan de EU ligt.

De Europese Commissie presenteert volgende maand ontwerpwetgeving voor het gebruik van een op wifi gebaseerde standaard voor connected cars. Dat meldt persbureau Reuters, dat een voorlopige versie van de voorstellen heeft ingezien. Na het presenteren van de ontwerpwetgeving is het aan de EU-landen om daar feedback op te geven. De beslissing is cruciaal voor technische investeringen van autofabrikanten, maar ook voor telecomexploitanten en fabrikanten van apparatuur.

Ontwikkeling versnellen

De EU wil de ontwikkeling van connected cars versnellen door een wettelijke standaard vast te stellen. Dat zou volgens de EU de samenwerking tussen autofabrikanten stimuleren en leiden tot veiliger en efficiënter auto’s. Een dergelijke wettelijke bescherming en wettelijk goedgekeurde technische specificaties zouden ook geruststellend zijn voor autokopers en verzekeringsmaatschappijen. Lees ook het artikel: Auto zoekt oogcontact.

Evaluatie na 3 jaar

De voorgestelde regels geven de voorkeur aan het wifi-protocol ITS-G5. Als dat inderdaad op Europees niveau wordt geaccepteerd, krijgen auto’s die met dat protocol communiceren in principe toestemming om de wegen in Europa te doorkruisen. De EU is van plan om uiterlijk drie jaar later de regels te evalueren, om ruimte te bieden voor nieuwe technologieën. Dit zou volgens Reuters kunnen betekenen dat het maanden of zelfs jaren gaat duren voor de alternatieve 5G-standaard, C-V2X, EU-goedkeuring krijgt.

Voordeel Renault en VW

Reuters meldt dat het nieuwe wetsvoorstel in het voordeel is van Renault en VW, twee concerns die hebben ingezet op ITS-G5. Concerns als Daimler, Ford en PSA hebben juist ingezet op de 5G-technologie C-V2X.

Voorstanders van ITS-G5 stellen dat deze technologie het meest geschikt is om verschillende auto’s snel verbinding te laten leggen met elkaar. Om die reden zou ITS-G5 beter in staat zijn om bijvoorbeeld botsingen te voorkomen. Aanhangers van C-V2X, waaronder ook de Verenigde Staten en China, wijzen er op dat deze technologie behalve met andere auto’s ook contact kan leggen met andere apparaten, zodat er meer mogelijkheden zijn op het gebied van verkeersinformatie en entertainment.

Bron: automotive-online