BP: er zit luchtje aan vijf procent van tankbeurten

De brandstofkosten worden door menig wagenparkbeheerder als een gegeven beschouwd, maar

met een paar simpele ingrepen kan het fleetverbruik vijf tot acht procent worden gereduceerd, zo stelt BP. Eén van de speerpunten daarbij is het tegengaan van tankfraude, want bij het gemiddelde bedrijf zit er een luchtje aan vijf procent van de tankbeurten.

Vertrouwen is goed maar controle is beter. Dat blijkt maar weer als je de cijfers ziet die naar voren kwamen uit een onderzoek dat oliemaatschappij BP liet uitvoeren: gemiddeld is er bij circa vijf procent van de tanktransacties die door werknemers worden gedaan sprake van fraude. En dat terwijl fraude heel goed is tegen te gaan door bijvoorbeeld het tankgedrag te monitoren. “Als er met één pas binnen tien minuten wordt getankt in Groningen en Maastricht of als er kort na elkaar honderd liter voor een personenauto wordt getankt, dan is duidelijk dat er sprake is van fraude”, aldus Erik Zwaan, card sales manager bij BP Nederland.

Maar het probleem is dat dit soort zaken onopgemerkt blijven in de praktijk van alledag, aldus Zwaan. “Als een tankpas bijvoorbeeld niet op naam of kenteken staat, is het praktisch niet te traceren dat er privé wordt getankt.” Hij pleit er dan ook voor een tankpas met meerdere persoonlijke pincodes te gebruiken indien een auto meerdere berijders heeft, zodat altijd is na te gaan wie er getankt heeft. “Dat maakt het gemakkelijker om het tankgedrag goed te monitoren. Als je dat alleen doet op de factuur die je tweewekelijks ontvangt, kun je zomaar duizend euro aan gestolen brandstof verder zijn.”

Passen bij ex-medewerkers

Volgens Zwaan is het ook verbazingwekkend hoeveel tankpassen nog in gebruik zijn bij ex-medewerkers van een bedrijf. Hij adviseert dan ook om een cardprofiel in te stellen, waarmee kan worden vastgelegd welke medewerker op welke plekken (snelweg/geen snelweg) kan tanken en hoe vaak hij dat kan doen. “Extreme of afwijkende situaties worden dan direct opgemerkt en aan de wagenparkbeheerder gemeld”, aldus Zwaan. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld in te stellen dat er niet in het weekend kan worden getankt, wat de kans op fraude ook weer wat kleiner maakt.

Bron: BP