Het kabinet-Schoof heeft zijn verder uitgewerkte regeringsplannen uit de doeken gedaan. Voor de automobilist zitten er enkele opvallende zaken tussen.
Eén van de meest opvallende speerpunten van het huidige kabinet als het aankomt op autorijden, is het (terug) verhogen van de maximumsnelheid. Dat staat in de vandaag gepresenteerde kabinetsplannen onder het kopje ‘automobilisten’ ook bovenaan. Het is alleen nog steeds onduidelijk in hoeverre de maximumsnelheid omhoog kan overdag. Dat maakt het kabinet op een later moment nog bekend in de ‘Actieagenda Auto’: “De maximumsnelheid op de snelwegen wordt daar waar het kan, verhoogd naar 130 kilometer per uur. Het kabinet komt dit jaar nog met een Actieagenda Auto, waarin de aanpak voor de invoering van 130 kilometer per uur wordt toegelicht.”
Er ligt nog een uitdaging voor het kabinet om de benodigde stikstofruimte te creëren voor het verhogen van de maximumsnelheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat dat boeren en garnalenvissers eerst meer ruimte krijgen. Als het toch lukt, mag je straks dus ook overdag op diverse plekken weer het gaspedaal verder intrappen. Tegelijkertijd wil het kabinet er wel voor zorgen dat het veiliger wordt op ’s lands wegen: “Tevens wordt er bekeken welke extra maatregelen nodig zijn om de trend van toenemende verkeerslachtoffers te keren.
Elektrisch rijden
Het volgende punt dat aangesneden wordt, zijn de autobelastingen. Aan de ene kant wil het kabinet de opkomst van de EV ondersteunen, maar tegelijk wil het mensen die nog een brandstofauto rijden niet te hard in de portemonnee raken. Zo blijft de accijnskorting op brandstof nog een jaartje langer, ook is voorlopig nog mrb-korting voor elektrische auto’s, al verdwijnt de aanschafsubsidie wel. Begin volgend jaar wordt er meer bekend. “Het kabinet vindt het belangrijk dat de belastingen eerlijk verdeeld wordt over elektrische auto’s en brandstofauto’s. Zo blijft autorijden betaalbaar en wordt het gebruik van de elektrische auto ondersteund om de afgesproken klimaat- en energiedoelen te halen. In het eerste kwartaal van 2025 presenteert het kabinet een plan voor de herziening van de autobelastingen en het bijbehorende mobiliteitsbeleid.”
Elektrisch rijden valt of staat grotendeels met een goede infrastructuur. Op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische personenauto’s heeft het kabinet geen opvallende plannen, maar wél als het aankomt op elektrisch vrachtvervoer. Dat wil de regering-Schoof een steuntje in de rug geven: “In de afgelopen jaren zijn er steeds meer elektrische vrachtwagens bijgekomen. Het is belangrijk dat er voldoende laadinfrastructuur beschikbaar is bij bedrijfsterreinen en op verzorgingsplaatsen om deze elektrische vrachtwagens te kunnen opladen. Het kabinet stimuleert de groei van laadinfrastructuur en kijkt naar hoe verzorgingsplaatsen verder kunnen worden aangepast om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen.”
Uitstootvrije zones
Ten slotte zijn er nog de veelbesproken uitstootvrije zones die gepland zijn in diverse steden. Onlangs bleek vanuit diverse gemeenten al dat Den Haag op dit vlak niet meewerkt en dat geeft de regering ruiterlijk toe: “Het kabinet vindt het belangrijk dat de binnensteden voor ondernemers en (publieke) dienstverleners bereikbaar blijven. Daarom wordt gekeken hoe het instellen van zero-emissiezones voor stadslogistiek kan worden uitgesteld.” Een manier om de boel te vertragen is door een stuk van de implementatie landelijk te regelen: “Onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te regelen. Eind 2024 maakt het kabinet hierover afspraken met partijen en legt die vast in een nieuw convenant.”
Bron: AutoWeek